четвер, 16 жовтня 2014 р.

Графі́чний інтерфе́йс кори́стувача

Графі́чний інтерфе́йс кори́стувача (ГІК, англ. GUI, Graphical user interface) — тип інтерфейсу користувача, який дозволяє користувачамвзаємодіяти з електронними пристроями через графічні зображення та візуальні вказівки, на відміну від інтерфейсів заснованих на використанні тексту, текстовому наборі команд та текстовій навігації.
Виконання дій в ГІК — це безпосередня маніпуляція з графічними елементами. Окрім комп'ютерів, ГІК використовується в мобільних пристроях, таких як, мобільні телефони, портативні медіаплеєри. Термін ГІК, зазвичай не використовують до інтерфейсів з низькоюроздільною здатністю. Наприклад, в відеоіграх використовують інтерфейс HUD.
Вперше концепція ГІК була запропонована вченими з дослідницької лабораторії Xerox PARC в 1970-х, але отримала комерційне втілення лише в продуктах корпорації Apple Computer. У операційній системі AMIGAOS ГІК з багатозадачністю був використаний в 1985 р. В наш час[Коли?] ГІК є стандартний складовий більшості доступних на ринку операційних систем і застосунків.
Приклади операційних систем, що використовують ГІК: Mac OSUbuntuMicrosoft WindowsNEXTSTEPOS/2

Немає коментарів:

Дописати коментар