четвер, 22 березня 2018 р.

Банк завдань "Алгоритми на лінійних масивах"

І частина

 БАНК ЗАВДАНЬ «Алгоритми на одновимірних масивах»
Складіть і реалізуйте алгоритми для розвязування поданих нижче задач.
1. Задано одновимірний масив з 5 випадкових цілих чисел. Замінити всі елементи даного масиву на протилежні за знаком. Вивести на екран елементи даного та зміненого масивів.
2. Задано одновимірний масив з 7  випадкових дійсних чисел. Замінити всі елементи даного масиву на їхні квадрати. Вивести на екран елементи даного та зміненого масивів.
3. Задано одновимірний масив з 8 випадкових цілих чисел. Збільшити вдвічі всі елементи даного масиву. Вивести на екран елементи даного та зміненого масивів.
4. Задано одновимірний масив з 8 випадкових цілих чисел. Підрахувати кількість відємних елементів у даному масиві. Вивести на екран елементи даного масивів та кількість чисел, що відповідають умові..
5. Задано одновимірний масив з 18 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати кількість додатних елементів у даному масиві. Вивести на екран елементи даного масивів та кількість чисел, що відповідають умові..
6. Задано одновимірний масив з 10 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати суму від’ємних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
7. Задано одновимірний масив з 11 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати суму додатних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
8. Задано одновимірний масив з 14 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати середнє арифметичне всіх елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
9. Задано одновимірний масив з 18 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати середнє арифметичне додатних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
10. Задано одновимірний масив з 16 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати середнє арифметичне від’ємних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
11. Задано одновимірний масив з 12 випадкових дійсних чисел різних знаків. Поміняйте місцями такі елементи масиву: 1-й на 9-й, 2-й на 8-й і т. ін. Вивести на екран елементи даного масивів та чотири числа, що обмінюються згідно умові..
12. Задано одновимірний масив з 16 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти найбільший елемент масиву. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
13. Задано одновимірний масив з 12 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти найменший елемент масиву. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
14. Задано одновимірний масив з 13 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти різницю між  найбільшим і найменшим елементом. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
15. Задано одновимірний масив з 10 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти суму кубів від’ємних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
16. Задано одновимірний масив з 14 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти суму кубів додатних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
17. Задано одновимірний масив з 10 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти суму квадратів відємних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
18. Задано одновимірний масив з 15випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти суму квадратів додатних елементів. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
19. Задано одновимірний масив з 10 випадкових цілих чисел різних знаків. Зясувати, чи є у масиві елемент, що дорівнює 7. Якщо є, то визначити, який його порядковий номер (індекс). Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
20. Задано одновимірний масив з 14 випадкових дійсних чисел різних знаків. У даному масиві всі елементи, що більші від числа 1, замінити на 0. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
21. Задано одновимірний масив з 13 випадкових дійсних чисел різних знаків. У даному масиві всі елементи, що більші від числа 5, замінити на 1. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
22. Задано одновимірний масив з 12 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти суму елементів, що мають парні індекси. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
23. Задано одновимірний масив з 11 випадкових дійсних чисел різних знаків. Знайти суму елементів, що мають непарні індекси. Вивести на екран елементи даного масивів та число, що відповідає умові..
24. Задано одновимірний масив з 17 випадкових дійсних чисел різних знаків.  Всі елементи даного масиву замінити на їхні куби. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові..
25. Задано одновимірний масив з 17 випадкових дійсних чисел різних знаків. Елементи, що більші від числа 3, замінити на їхні куби. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
26. Задано одновимірний масив з 16 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати кількість елементів, що більші від числа 3. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
27. Задано одновимірний масив з 15 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати кількість елементів, що не більші від числа -1. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
28. Задано одновимірний масив з 14 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати середнє арифметичне елементів, що не менші від 1. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
29. Задано одновимірний масив з 13 випадкових дійсних чисел різних знаків. Підрахувати число елементів, що лежать в інтервалі (-3; 8). Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
30. Задано одновимірний масив з 12 випадкових дійсних чисел різних знаків. Скласти з масиву K масив A, що містить тільки позитивні елементи масиву K. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
31. Задано одновимірний масив з 11 випадкових дійсних чисел різних знаків. Скласти з масиву K масив A, що містить усі елементи масиву К, які за величиною перевищують їхнє середнє арифметичне. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
32. Задано одновимірний масив з 10 випадкових дійсних чисел різних знаків. Побудувати масив А, що містить усі масиви елементу К, які задовольняють таку умову:   -4 < Ai < 10. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові..
33. Задано одновимірний масив з 10 випадкових цілих чисел різних знаків.  Побудувати масив А, що містить усі парні елементи масиву К. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
34. Обчислити середнє арифметичне всіх чисел масиву К, що мають непарні номери. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
35. Задано одновимірний масив з 10 випадкових цілих чисел різних знаків.  Замінити елементи даного масиву на їхні модулі. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
36. Задано одновимірний масив з 10 випадкових цілих чисел різних знаків.  Замінити додатні елементи на число 5, а відємні  - на число 7. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.
37. Задано одновимірний масив з 10 випадкових цілих чисел різних знаків.  Заповніть новий масив, збільшивши усі числа даного масиву на 2. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.

38. Задано одновимірний масив з 10 випадкових цілих чисел різних знаків.  Додати до відємних елементів даного масиву по 1, а додатні елементи зменшити на 1. Вивести на екран елементи даного масивів та числа, що відповідають умові.



 ІІ частина

Складіть програми для розв’язання поданих нижче задач,записуючи розв’язки в одновимірні масиви.

1. 1000 шт. цегли можна перевозити візками місткістю 100, 300, 400, 500 шт. цегли. Отримати всі можливі варіанти перевезень. Підрахувати їхню кількість.
2. Футбольний м’яч коштує 65 грн. Отримати всі можливі варіанти оплати,якщо у покупця є 5-,10-,20-гривневі купюри. Підрахувати кількість варіантів.
3. Садівникові потрібно 18 кг. Мінеральних добрив. Отримати всі можливі варіанти купівлі добрива,якщо в магазині продаються розфасовки по 5-,4-,2-кг. Підрахувати кількість варіантів.
4. Повітроплавцеві потрібно заповнити воднем повітряну кулю місткістю 17 куб. м балончиками по 1-,2-,5-куб. м водню. Отримати всі можливі варіанти наповнення. Підрахувати їхню кількість.
5. Шляховим майстрам потрібно прокласти 190 м. залізниці рейками по 8 і 10 м. Отримати всі можливі варіанти прокладання. Підрахувати їхню кількість.
6. 14 літрів соку потрібно розлити в 4-,3-,2- та 1-літрові  банки. Отримати всі можливі варіанти розливу. Підрахувати їхню кількість.
7. 36 кг яблук потрібно розфасувати у пакети по 2-,4-,5- і 10-кг. Отримати усі можливі варіанти розфасування. Підрахувати їхню кількість.
8.20 кг яблук потрібно розфасувати у пакети по 2-,4- кг. Отримати всі можливі варіанти розфасування. Підрахувати їхню кількість.
9. 240 екскурсантів можна розсадити в автобуси ЛАЗ(місткість-40 осіб) і ПАЗ(місткість-30 осіб). Отримати всі можливі варіанти  замовлень автобусів для перевезення екскурсантів. Підрахувати кількість варіантів.
10. 13 літрів соку потрібно розлити в 4-,2- та 1-літрові банки. Вивести на монітор всі можливі варіанти розливу. Підрахувати їхню кількість.
11. Друкарці  можна  друкувати  книги обсягом 30, 40 і 60 аркушів  за її вибором. Усього вона надрукувала 1200 аркушів. Визначити, скільки і яких книг вона могла надрукувати. Отримати всі можливі варіанти. Підрахувати їхню кількість.
12. Для ремонту дороги потрібно завезти 24 т щебеню. В автопарку є самоскиди  вантажопідйомністю 3,  4 і 6 т. Отримати всі можливі варіанти перевезення щебеню. Підрахувати їхню кількість.
13. 600 шт. цегли можна перевозити возами місткістю 60 і 45 цеглин. Отримати усі можливі плани перевезення. Підрахувати їхню кількість.
14. 200 літрів бензину потрібно розлити в баки місткістю 60, 45, і 25 л. Отримати всі можливі варіанти розливу. Підрахувати їхню кількість.

Немає коментарів:

Дописати коментар